Çok önceleri video oyunu sektörü FPS tarzı oyunlara odaklanmış durumda, fakat zamanında macera oyunu kategorisi çok ilgi görüyordu ve muhteşemdi. O günlerde bir oyun kulaklığı takıp, dünyanın bir ucundaki gençlerden birinin annesi hakkında kötü şeyler söyleyebilmek hayal gibiydi. Bir çocuğun bilgisayar ile eğlenebileceği tek şey neredeyse 2 tuşu olan fareydi. Seksenlerin sonu, doksanların ortalarına doğru, hiç bitmeyen bir tıklama serüveninin olduğu oyunlara giriştiler, bu oyunların yapımcıları da LucasArts ve Sierra idi.
İşte bu efsane oyunlardan 5 tanesi.
5. Museum Madness
Museum Madness, halisünasyon görme deneyimini yaşayan yada yaşamayan genç bir karakterin hikayesini anlatıyordu. 1994’te çıktı ve Novotrade International tarafından yapıldı, bu şirket daha önce karşımıza 1992’de Ecco the Dolphin adlı akuatik platform oyunuyla çıkmıştı.
4. Loom
Loom (LucasArts,1990) en nadir bulunan mücevherler gibi, tamamı ile özel bir oyun. Bugünün standartlarına göre bile yenilikçi ve büyüleyici bir hikayeye sahip. Bobbin Threadbare (LucasArts o zamanlar bir kahramanı nasıl adlandıracağını biliyordu) adlı bir karakteri oynuyorsunuz. Weavers adlı grubun bir üyesi, gelecekte dünyanın iki ayrı gruba bölündüğü bir dünyada yaşıyorsunuz.
3. Flight Of The Amazon Queen
Bu 3 oyun şimdiye kadar en iyi 20 oyun listeme girebilecek oyunlar arasında. Fakat Flight of the Amazon Queen (Interactive Binary Illusions 1995) en azından ilk 10’a bile girebilir. Daha yeni bir kopyasını satın aldım ve en azından 2-3 gece beni güldürmeye yetti. Gençliğimden hatırladığım bu ufak bulmacalar çok iyiydi, fakat hikaye o zamandan hatırladığımdan daha çılgın ve eğlenceli.
2. Discworld
Bu yılın başlarında Terry Pratchett’in hayata veda etmesi ile, onun yaratmış olduğu Discworld evrenini tekrar ziyaret etmek için daha iyi bir zaman olamazdı. Aynı isimli macera oyunu, 1995’te hem PC hem de Playstation için piyasaya sürülmüştü. Ankh-Morpork’un sevilen mekanları ve çok sevilen karakterlerinin içinde bulunduğu, her sahnenin özenle ve güzelce çizildiği bir sürrealist çalışma denebilir.
1. Space Quest IV: Roger Wilco And The Time Rippers
The Space Quest serisi temizlikçi Roger Wilco’nun uzay derinliklerinde, kendini gülünç durumlarda bulduğu bir hikayenin maceralarını anlatıyor. Bütün seri gerçekten oynamaya değer. Fakat Space Quest IV: Roger Wilco ve Time Rippers (1991) benim kendi favorilerimden. İlk olarak grafikler RWATTR’da üçüncü oyuna göre çok gelişmişti. The Pirates of Pestulon, tam 2 yıl öncesinde çıkmıştı ve sadece 16 renk barındırıyordu. Space Quest IV, kontrast ile birlikte, 256- renk seçeneğine sahip olan bir arka plan ile tasarlanmıştı.