Dünyada ki oyun piyasasının, özellikle de online oyun piyasasının ne zaman ne tarza evrileceği, ne türde ki oyunların ne zaman “moda” olacağı gerçekten hiç belli olmuyor. Seneler öncesinde MMORPGler kelimenin tam anlamıyla dünyada ve ülkemizde taht sahibiydi. MMORPG çılgınlığına paralel olarak ilerleyen ancak biraz daha alt kültürde kalmış olan MOBA tarzınınsa sektörde söz sahibi olabilmesi için biraz daha beklemesi gerekiyordu. Yaşı elveren okurlarımızın hatırlayacağı üzere “battle-royal” mantığıda aslına bakarsanız yine çok eskilere dayanan bir alt kültür ögesi. Ancak şimdilerde dünya oyun piyasasında hiçbir oyun tarzının olmadığı kadar söz sahibi olmayı başardı. Oyuncuların oyunlardan olan beklentileri, kitlenin ve çağın değişmesi gibi unsurlara bağlı olarak dünyada ki evrilen oyun kültürünü başka bir dosyamızın konusu olması için şimdilik rafa kaldırıyor ve bu yazınında yazılmasına vesile olan konumuza geri dönüyorum; Fortnite mı yoksa Pubg mi? Hemen bakalım;
5. Ulaşılabilirlik
Bu alanda kazananın kim olduğunu çok rahat tahmin edebiliyor olduğunuzu düşünsemde kendi fikirlerimi paylaşmak istiyorum sayın okur. Birincisi Türkiye de yaşadığımız ve oyunların döviz kurları sebebi ile birim para bazında ülkemize daha yüksek birim paralara geliyor oluşu oyuncunun cebine olumsuz bir biçimde yansıyabiliyor. Yine yukarıda bahsedildiği gibi para verip aldığınız oyunda optimizasyon sorunları oluşu, oyunu açabilmek için alakasız bir biçimde özellikle iyi bir işlemci ve RAM’e ihtiyaç duyuşu bu alanda Pubg hayranlarını hayal kırıklığına uğratıyor.
Kazanan: Fortnite
4. Loot mantığı
Fortnite’ın nesneleri renklerine ve buna bağlı olarak nadirlik seviyelerine göre ayırmış oluşu kendisine bu alanda artı puan sağlıyor. Her ne kadar Pubgde ki bir çoklarımızın geçmişten alışık oldu gerçekçi silah tasarımları eskilerden kalma işte bu ya hissi uyandırıyor olsada Fortnite’ın kendine has tasarımları, çeşitliliği ve nadirliği vurgulayacak tasarımı yalnız biz değil oyun camialarınca kendisine puan kazandırıyor.
Kazanan : Fortnite
3. Harita kalitesi ve yoğunluk
Bak bu tamamen göreceli bir konu işte. Kimisi yukarıda bahsetmiş olduğum Pubgnin gerçeğe yatkın habitatından hoşlanırken kimisi Fortnite’ın kendi evreni içinde ki bağımsız mantığından hoşlanabilir. Ancak yine de birbirlerinden bağımsız bir şekilde, kendi içlerinde değerlendirmek gerekirse Pubgnin gerçeğe yakın harita ve grafik tasarımı insanı cezp edebilirken, yakından baktığınızda bazı şeyler göz tırmalayıcı olabiliyor. Seneler öncesinden kalma Crysis 3 gibi bir gerçek varken yıl olmuş 2019… Yani lütfen sayın yapımcılar.
Öte yandan Fortnite perspektifine geçtiğimize bizi kendi evreninin mantığı içerisinde çeşitlilik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kaplamalar karşılıyor. Bu noktada açıkçası Fortnite bir puan daha kazanmayı başarıyor bizden diyebilirim.
Kazanan: Fortnite
3. Vuruş hissiyatı
İçerisinde silah olan bir oyundan bahsediyorsak, fps olsun ya da olmasın, vuruş hissiyatı kesinlikle ikinci plana atılamayacak bir konu bence. Zaten böyle olmamış olsaydı en basit örneği ile Sony Dual Shock adını verdiği oyun kumandalarına titreşim özelliğini koymaz, fps oyunlarını hiçbir hissiyat veya oyuncuya geri bildirim vermeden aradan çıkarıyor olurdu. Bu konuda gerek oyun içi sesleriyle, gerek ateş ederken ki hissiyatıyla olsun PUBG Fortnite’ın çok çok önünde bize kalırsa. Özellikle seslerin geldiği yerler, uzaktan ateş edilmesi sonucunda silah sesinin meydana getirdiği yankı gerçekçiliği birkaç kat arttırmış diyebiliriz. Fortnite’ta ateş ederken karakterin geri tepmeden dolayı olan titremesi… Yani doğrusu oyun evreni içerisinde mantıklı ve göze hoş geliyor olsada üzgünüm Fortnite.
Kazanan: PUBG
1. Genel performans ve oynanış
Şunu belirtmek zorundayız ki Pubg ilk çıktığı zamanlardan beri çeşitli oyun içi hataları sebebiyle sürekli olarak eleştiri oklarına maruz kaldı. Bir çok oyuncu oyunun grafiklerinin Fortnite’a nazaran daha gerçekçi olması, aynı şekilde oynanışın ve oyun mantığının da gerçek dünyaya daha benzer oluşu Pubgye artı puan kazandırıyor.
Ancak elimizi vicdanımıza koyalım; sen bir oyuna para verip alacaksın, burada verdiğiniz paranın miktarı önemli değil; önemli olan bir oyun için ekstradan para ödemiş olmanız, ve buna rağmen oyun içerisinde envai çeşit problemle karşılaşacaksın, hala çözülememiş olan optimizasyon problemine uyuzlancaksın, FPS dropları yiyeceksin… Liste daha da uzayabilir ama hiçbir oyuncunun yukarda saydığım sıkıntılarla uğraşmak isteyeceğini sanmıyorum. Her ne kadar yeni gelen yamalarla bu tarz problemleri aşmaya çalışıyor olsalarda, üzgünüm PUBG, sizden daha sonra çıkmış olan Fortnite genel performans ve oynanış deneyimi açısından bizden artı puan almayı başarıyor.
Kazanan: Fortnite